Din kurv

Hvordan fyrer man ideelt i et NORDs vildmarksbad?

Valg af Ovn til vildmarksbad

Optænding af vildmarksbad

For at starte lidt modsat, så er den typiske fejl ved optændingen, at der bruges for lidt brænde. Bruges, der for lidt brænde, kan der opstå det vi kalder ”doven” røg, her skabes der, ikke høj nok temperatur i skorstenen, og røgen søger nedad.

Start med, at tilføre noget meget tørt brænde i ovnen, som tilføres lidt tændvæske - Vent 2 min. og optænd. Efter der er skabt god flamme tilføres, der skal vel blot stå der skal tilføres brænde løbende for at opretholde et godt bål. Vi anbefaler halvanden gangs fyldning af ovnen for at opnå 38-40 grader.

Mindre kløvede brændestykker (en arms tykkelse), er bedre end store kævler, da det giver større flammer, og bedre varmefordeling i ovnen.

Tørre mindre brændestykker, mindsker opvarmningstiden betragteligt, og forhindrer trætjære dannelse i ovnen.

Ovnen fyldes ideelt ikke, mere end ca. 2/3 for optimal forbrænding.

 

Optænding af vildmarksbad
Træk i skorsten på vildmarksbad

Optimalt træk i skorstenen

Generelt for alle typer brændeovne, i Nords vildmarksbade er at, der skal være, tilstrækkeligt træk i skorstenen, er trækket ikke optimalt, vi I ikke få den ønskede varme, ud af ovnen og oftest vil, der komme røg ud omkring lågen.

For at opnå det optimale træk i skorstenen, anbefaler vi, at man tænder op start med små stykker tørt træ , optændingsblokke eller lign. Ved opstart kontrolleres, om skorstenen bliver varm, og når skorstenen bliver varm vil røgen trække af sig selv, hvis det ikke sker, kan man tage et stykke avis, og sætte ild til, og putte ned i toppen af skorstenen for, at få brudt ”kuldeproppen” i skorstenen.