Din kurv

Thermowood – Varmebehandlet træ

Varmebehandling giver træ en større dimensionsstabilitet og en forøget modstandsdygtigt overfor svampeangreb

- uden anvendelse af kemiske midler.

Egenskaber

Nedbrydningen af hemicellulosen medfører en mørkfarvning, der afhænger af processens temperatur og varighed. Dette anvendes til at give mindre værdifulde lyse træarter et eksotisk udseende.

En varmebehandling ved høj temperatur vil give træ varighedsegenskaber, der gør metoden til en alternativ træbeskyttelse, der kan overvejes til brug for træ udendørs uden jordkontakt. Varmebehandlet træ bør dog ikke anvendes i kontakt med jord (Kilde: Thermowood Handbook 2003).

Bearbejdning

  • Varmebehandlet træ er på nogle måder anderledes at arbejde med end normalt træ. Der er derfor en del at tage højde for, hvis man skal arbejde med denne trætype:
  • Da træet er sprødt skal man undgå visse værktøjer, for at undgå at træet splintrer eller sprækker. F.eks. er en sømpistol mere skånsom mod træet end en traditionel hammer.
  • Varmebehandlet træ absorberer kun yderst langsomt vand og vandbaseret lim (f.eks. urea- eller PVAc-lim). Dette betyder en lang pressetid for at få limen til at trække ind i træet, men ved et lavere pressetryk pga. træets sprødhed.
  • Under varmebehandlingen bliver træet mørkere. Denne farve er ikke holdbar i sollys, medmindre træet har fået en beskyttende overfladebehandling. Dette kan ske helt som ved normalt træ. Den større formstabilitet, som er en følge af varmebehandlingen, giver mindre tendens til revnedannelse. Man må derfor forvente en bedre holdbarhed af overfladebehandlingen.