Din kurv
Valg af Ovn til vildmarksbad

 

Brug af NORDs vildmarksbadet om vinteren

Om vinteren kan der forekomme frost – og det er derfor meget vigtigt, at man planlægger brugen af sit vildmarksbad i forhold til dette.

Et Nords Vildmarksbad er, ligesom som alle andre producenter på markedet, modtagelig over for frostskader - særligt selve ovnen, som er opbygget med et brændkammer omsluttet af badevandet. Dette er en konstruktion med meget lidt vand omkring brændkammeret, som let kan fryse til og dermed give frostskader.

Herunder er en guide til drift om vinteren.

Når vejrudsigten ikke lover frostvejr.

Brug karet som altid.

  1. Hæld vand i karet
  2. Når vandet er 10 cm over det øverste hul i ovnen kan man tænde op
  3. Lav optændingen med tørt brænde og sørg for at få en god stor flamme i ovnen for at undgå ”doven” røg op ad skorstenen
  4. Fyld gerne ca. 2/3 af ovnen med tørt brænde (mere end dette vil øge opvarmningstiden)
  5. Når temperaturen på badevandet er ca. 36 grade, fyldes der ikke mere brænde på.
  6. Tjek badevandstemperatur inden badet benyttes. Ideelt imellem 36-40C
  7. Efter brug og når ovnen er kold kan badevandet evt. ledes bort.

 

Når vejrudsigten lover frostvejr.

  1. Hæld vand i karet
  2. Når vandet er 10 cm over det øverste hul i ovnen, skal man straks tænde op
  3. Lav optændingen med tørt brænde og sørg for at få en god stor flamme i ovnen for at undgå ”doven” røg op ad skorstenen
  4. Fyld gerne ca. 2/3 af ovnen med tørt brænde (mere end dette vil øge opvarmningstiden)
  5. Når temperaturen på badevandet er ca. 36 grader, fyldes der ikke mere brænde på.
  6. Tjek badevandstemperatur inden badet benyttes. Ideelt imellem 36-40C
  7. Efter brug og når ovnen er kold skal badevandet ledes bort.
  8. Er dit kar installeret med filtersystem og luftbobler, skal du gøre følgende
    1. Ved filtersystem tages filteret op og evt. vand i bunden af filteret tørres op med en tør klud (der ligger typisk ½-1 dl i bunden af filterhuset)
    2. Luftboble-systemet og evt vandmassage-systemet tændes i 60 sekunder når karet er tomt for at sikre, at der ikke ligger vand i blæser- eller pumpedele.
  • Så kort fortalt når der er frostvejr må man gerne bruge karet – men man skal tømme det efter brug for at undgå frostskader, eller holde vandet varmt ved fyrring. 

Kan man vintersikre sit vildmarksbad imod frostskader?

Nej, desværre. Der findes ikke nogen 100% sikker måde at vintersikre sit vildmarksbad på. Som ejer tager man altid en chance, hvis man lader vandet være i karet i frostvejr. Det er muligt at nedsætte risikoen for frostskader ved at holde temperaturen i vandet og ovnen over frysepunktet på frostdage. Er det et kar med pumpe, så lader man denne være tændt konstant for at skabe turbulens i vandet og minimere dannelsen af iskrystaller. Ovenstående kan dog være risikabelt, da en enkelt glemt optænding kan resultere i en frostskade.

Hvad gør man, hvis vandet er frossent?

skal man lade karet stå uden at gøre andet og vente på det tør op naturligt. Der må under ingen omstændigheder fyres op i et kar, hvor vandet er frossent, da det kan skabe en dampeksplosion, som kan være potentielt farlig!

Vil en isolering gøre, at man kan bruge karet om vinteren?

Nej, de samme regler gælder for alle kar. En isolering gør dog karet mindre følsom for frostskader, men det er fortsat muligt. Så en isolering er desværre ingen sikkerhed for at undgå skader i frostvejr.